Gert Vits
blank
blank
 
© Gert Vits 
Hoe kies je een therapeut?

Zoals hieronder beschreven, zijn er allerlei soorten therapie en therapeuten. Het kan erg moeilijk lijken om te weten wie voor jou de beste therapeut is.

Er zijn wel enkele criteria om je therapeut te kiezen:

  • Je therapeut moet niet je beste vriend zijn maar de mate waarin het belangrijk is dat er een klik is, hangt ook af van de mate van techniciteit van het proces dat je aangaat. Zo is een trainingsprogramma zoals sociale vaardigheidstraining, mindfullness of rots en water, eerder technisch. Hierbij is de persoonlijke 'klik' minder van belang. Naarmate het minder technisch wordt is het belangrijker dat het voldoende goed klikt en algemeen wordt het ontstaan van een goede relationele basis voor de therapeutische evolutie als een basisvoorwaarde gezien.
  • Geef jezelf en je therapeut voldoende tijd (3-tal sessies) om te wennen aan de werkwijze en aan elkaar. 
  • Als het toch niet zo vlot als je wil, bespreek dit dan met je therapeut, soms is dit deel van je moeilijkheid en verdwijnt het of kan je herkaderen, als je erover in dialoog gaat. Heb je daarna nog het gevoel dat je wil veranderen, doe dat dan. Je zal in elk geval weer wat opgestoken hebben over jezelf en wat jij goed vindt en wat niet. Behoed jezelf wel voor shoppen of hoppen (telkens maar veranderen zonder dat je aan je eigenlijke probleem werkt).
  • Kies een therapievorm die je ligt. Laat ook hier de tijd om even te wennen aan de therapievorm. Je therapeut dient te kunnen uitleggen hoe hij werkt, je kan dan zelf beslissen of je daar voor kiest of liever iets anders zoekt. Als je totaal niet vertrouwd bent met de sector, kan je verwachten dat je misschien enkele keren moet proberen in verschillende vormen alvorens je terecht bent. Ook bij die keuze kan je geholpen worden. 
  • Kies een moment voor therapie dat je kan inpassen in je leven. Als je altijd moet hollen en wringen om naar je sessie te kunnen, dan is er mogelijk al veel van je energie weg terwijl het eigenlijke werk nog moet beginnen in de sessie. (Maar dat hoeft niet steeds zo te zijn, voor sommigen werkt het juist prima zo. Bekijk dat voor jezelf.)